Automatisch gezamenlijk gezag per 1 januari 2023 na erkenning van het kind
Tot 1 januari 2023 heb je gezamenlijk gezag over een kind als het kind in een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt geboren. Indien ouders niet zijn gehuwd of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen zij tot 1 januari 2023 geen gezamenlijk gezag als de vader het kind erkent. De moeder heeft van rechtswege altijd het ouderlijk gezag over een kind dat uit haar wordt geboren. Om gezamenlijk gezag te krijgen moet je dit als ouders samen bij de rechtbank aanvragen. Ouders dachten dat zij door erkenning van het kind automatisch ook gezamenlijk gezag hadden. Áls het stel dan uit elkaar ging bleek de vader geen gezamenlijk gezag te hebben.
Dit verandert per 1 januari 2023. Ook voor ongehuwde of niet geregistreerde partners ontstaat er automatisch gezamenlijk gezag door erkenning. Partijen kunnen in een overeenkomst afzien van het gezamenlijk gezag.
Scheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap en gezamenlijk gezag
Het gezamenlijk gezag blijft in stand na een scheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Dus na een scheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap moet je als je samen het ouderlijk gezag hebt nog steeds samen beslissingen nemen. Je moet nog steeds beide toestemming geven voor de inschrijving van een kind op een school of voor een operatie of voor een paspoort of identiteitskaart. Na een scheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap kan het soms moeilijk zijn tussen ex-partners en weigert men de toestemming voor een inschrijving op school, voor een operatie of voor een paspoort of identiteitskaart. Als de andere gezaghebbende ouder niet wil meewerken heb je vervangende toestemming van de rechter nodig. Dit loopt via een advocaat.
Neem gerust contact met mij op over vragen rondom kwesties over gezamenlijk gezag.
