Automatisch gezamenlijk gezag per 1 januari 2023 na erkenning van het kind

dec. 23, 2022

Tot 1 januari 2023 heb je gezamenlijk gezag over een kind als het kind in een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt geboren. Indien ouders niet zijn gehuwd of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen zij tot 1 januari 2023 geen gezamenlijk gezag als de vader het kind erkent. De moeder heeft van rechtswege altijd het ouderlijk gezag over een kind dat uit haar wordt geboren. Om gezamenlijk gezag te krijgen moet je dit als ouders samen bij de rechtbank aanvragen. Ouders dachten dat zij door erkenning van het kind automatisch ook gezamenlijk gezag hadden. Áls het stel dan uit elkaar ging bleek de vader geen gezamenlijk gezag te hebben.

Dit verandert per 1 januari 2023. Ook voor ongehuwde of niet geregistreerde partners ontstaat er automatisch gezamenlijk gezag door erkenning. Partijen kunnen in een overeenkomst afzien van het gezamenlijk gezag.

  • Wat houdt ouderlijk gezag in?

    Een ouder met gezag heeft rechten en plichten. Je hebt het recht om je kind te verzorgen en op te voeden. Je bent verplicht de kosten van de verzorging en opvoeding te betalen. Als je ouderlijk gezag hebt dien jij toestemming te geven voor de inschrijving van het kind op een school of voor een operatie. Als je een paspoort of identiteitskaart voor een kind wilt aanvragen moeten de ouders die gezamenlijk gezag hebben daar beide voor tekenen.

Scheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap en gezamenlijk gezag

Het gezamenlijk gezag blijft in stand na een scheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Dus na een scheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap moet je als je samen het ouderlijk gezag hebt nog steeds samen beslissingen nemen. Je moet nog steeds beide toestemming geven voor de inschrijving van een kind op een school of voor een operatie of voor een paspoort of identiteitskaart. Na een scheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap kan het soms moeilijk zijn tussen ex-partners en weigert men de toestemming voor een inschrijving op school, voor een operatie of voor een paspoort of identiteitskaart. Als de andere gezaghebbende ouder niet wil meewerken heb je vervangende toestemming van de rechter nodig. Dit loopt via een advocaat.


Neem gerust contact met mij op over vragen rondom kwesties over gezamenlijk gezag.

23 dec., 2022
Op grond van de wet zijn nietig de overeenkomsten waarbij wordt afgezien van het volgens de wet verschuldigde levensonderhoud na echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap. De enige overeenkomst waarbij je wel kunt afzien van partneralimentatie is de overeenkomst die tijdens het huwelijk wordt aangegaan met het oog op een voorgenomen scheiding of een overeenkomst die je sluit na het einde van het huwelijk of ontbinding geregistreerd partnerschap. Bij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kun je financiële afspraken maken die zien op het aanstaande huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ook kun je financiële afspraken maken die zien op de situatie als het huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt door echtscheiding/ontbinding geregistreerd partnerschap of de dood. Is het dan ook mogelijk dat aanstaande echtgenoten of geregistreerde partners voorafgaand aan het huwelijk bij huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden het recht op partneralimentatie in geval van echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap uit te sluiten? De Advocaat-Generaal (AG) mevrouw Lückers had in haar cassatieadvies aan de Hoge Raad hierover geadviseerd om het mogelijk te maken om bij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afstand te doen van het volgens de wet verschuldigde levensonderhoud. Zij vond het niet langer passend in de huidige maatschappelijke ontwikkelingen dat er geen afstand van alimentatie gedaan zou kunnen worden in huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden voor het huwelijk of in het huwelijk zonder dat er zicht is op een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Hierna werd er reikhalzend uitgekeken naar het arrest van de Hoge Raad. In haar arrest van 18 november 2022 (ECLI:NL:HR:2022:1724) volgt de Hoge Raad het advies van de AG niet. De Hoge Raad vindt dat dat voorhuwelijkse voorwaarden niet vallen onder de enige uitzondering waarbij er met het oog op een scheiding afstand van partneralimentatie gedaan kan worden. Een beding in de huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden waarbij afstand wordt gedaan van partneralimentatie bij een mogelijke echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap is dus nietig. Het is aan de wetgever om te beslissen of zij vinden dat het advies van de AG wet moet worden. Bij vragen over de inhoud van huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden of over de inhoud van overeenkomsten na een scheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap neem dan gerust contact met mij op.
23 dec., 2022
In de wet is opgenomen dat de alimentatie jaarlijks per 1 januari van ieder jaar wordt verhoogd met het wettelijk indexeringspercentage. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent ieder jaar het wettelijk indexeringspercentage. Dit percentage is afhankelijk van de gemiddelde stijging van lonen in Nederland, Het indexeringspercentage per 1 januari 2022 is 3,4 %. Indien u alimentatie moet betalen voor uw kinderen of uw ex-echtgenoot of ex-echtgenote dan moet u dus per 1 januari 2023 het bedrag dat u altijd betaalde verhogen met 3,4 %. Ook als in uw geval uw salaris niet stijgt of minder stijgt dan 3,4 % moet u de door u te betalen alimentatie verhogen met het indexeringspercentage van 3,4 %. Zijn er volgens u redenen waarom u niet meer in staat bent het in het verleden bepaalde alimentatiebedrag te betalen? Of zijn er volgens u redenen waarom uw ex in staat is meer voor de kinderen of u te betalen? Neem dan contact met mij op om te kijken of een alimentatieverlaging of alimentatieverhoging aan de orde is.
07 sep., 2022
De jaarlijkse Dag van de Scheiding , die de vFAS organiseert om de particuliere markt te informeren, vindt dit jaar plaats op vrijdag 9 september 2022. Speciaal tijdens deze dag kun je geheel vrijblijvend een afspraak met me maken voor al je vragen. Bijzondere aandacht is er dit jaar voor het samengestelde gezin. Daarbij kunnen vragen bij je leven als: “De ex van mijn partner voldoet niets voor de kinderen, moet ik meebetalen aan de kosten voor de kinderen van mijn partner?” “Het kind van mijn partner gaat een schoolkeuze maken, mag ik daarin meebeslissen?” Voor deze vragen, maar ook voor andere vragen op het gebied van het familierecht, kun je bij me terecht. Dit kan natuurlijk op alle werkdagen. Bel me voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek waarin we al jouw vragen kunnen bespreken. Je kunt ook het contactformulier invullen. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op. Marthe Ceelen www.dagvandescheiding.nl
28 jan., 2022
Vorig jaar zomer heb ik met Katelijne Baas, advocaat te Bergen op Zoom, een podcast opgenomen over hoe lang je recht hebt op partneralimentatie en de beëindiging van partneralimentatie bij samenwonen als het ware gehuwd. Dit was erg leuk om te doen. Ook dit jaar vroeg de AvdR ons om weer samen een podcast op te nemen. Op 18 januari jl. reed ik in de ochtend naar het mooie kasteeltje van AvdR in Waardenburg. Helaas was het erg mistig die ochtend. Dit keer ging onze podcast over (Kinder) alimentatie en of het berekenen van (kinder) alimentatie echt zo makkelijk is. Het was weer leuk om te doen en hier is de podcast te beluisteren.
28 jan., 2022
In de wet is in artikel opgenomen dat de alimentatie jaarlijks per 1 januari van ieder jaar wordt verhoogd met het wettelijk indexeringspercentage. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent ieder jaar het wettelijk indexeringspercentage en dit is afhankelijk van de gemiddelde stijging van lonen in Nederland. Het indexeringspercentage per 1 januari 2022 is 1,9 %. Indien u alimentatie moet betalen voor uw kinderen of uw ex-echtgenoot dan moet u dus per 1 januari jl. het bedrag dat u altijd betaalde verhogen met 1,9 %. Ook als uw salaris niet stijgt met 1,9 % moet u de door u te betalen alimentatie verhogen met het indexeringspercentage van 1,9 %. Zijn er volgens u redenen waarom u het oude alimentatiebedrag niet meer kunt betalen dan kunt u contact met mij opnemen om te kijken of een alimentatieverlaging voor u aan de orde is.
Meer posts
Share by: