Familierecht


Bij Marthe Ceelen Familierecht behandel ik vrijwel alle familierechtelijke problemen. Samen zullen we de koers bepalen om jouw probleem aan te pakken. We houden rekening met de belangen van alle betrokkenen. De belangen van kinderen verliezen we zeker niet uit het oog. 

Bij Marthe Ceelen Familierecht kunt u ook terecht voor:

 

Ouderschapsplan

In een ouderschapsplan leg je de afspraken over de minderjarige kinderen vast na het verbreken van de relatie. Je neemt hierin op bij wie de kinderen wonen, de zorgregeling, ook wel de omgangsregeling genoemd, hoe je elkaar als ouders informeert over belangrijke onderwerpen en ook hoeveel bijdrage er voor de kinderen wordt voldaan. Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht bij een echtscheiding en ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Zonder ouderschapsplan neemt de rechter een verzoekschrift niet in behandeling. Bij het opstellen van een ouderschapsplan kan ik je helpen.

 

Gezamenlijk of eenhoofdig gezag

Over kinderen die in een huwelijk of geregistreerd partnerschap worden geboren heb je samen als ouders het ouderlijk gezag. Na een echtscheiding/ontbinding geregistreerd partnerschap houd je het gezamenlijk gezag over de kinderen. Soms gebeuren er nadien dingen die maken dat je wilt dat het gezamenlijk gezag wordt gewijzigd in eenhoofdig gezag. Hiervoor is een procedure bij de rechtbank nodig en in deze procedure kan ik je bijstaan.

 

Bij een samenleving zijn mensen zich er niet altijd van bewust dat je samen moet regelen dat er gezamenlijk gezag komt na de geboorte van een kind. Indien je dit niet hebt gedaan en de relatie wordt verbroken, is er geen gezamenlijk gezag. Het kan zijn dat je als vader dan het gezamenlijk gezag wilt aanvragen. Ik kan hiervoor een verzoekschrift voor je opstellen. Als moeder kun je geconfronteerd worden met een verzoek voor gezamenlijk gezag. Indien je hiertegen verweer wilt voeren, stel ik een verweerschrift voor je op. Bij de mondelinge behandeling ben ik ook aanwezig. Ik sta je dan bij.

 

Erkenning, vaststelling en ontkenning vaderschap

Indien een kind wordt geboren tijdens een huwelijk dan is volgens de wet de vader ook automatisch de verwekker van het kind. In een huwelijk hoef je het kind niet te erkennen. Indien je niet bent gehuwd moet je je kind erkennen om te laten registreren dat jij de vader bent. De erkenning kan voor de geboorte worden gedaan bij de gemeente waar de ouders staan ingeschreven. Na de geboorte van het kind kan de erkenning plaatsvinden meteen bij de aangifte van de geboorte van het kind in de gemeente waar het kind is geboren. Indien de moeder van het kind geen toestemming geeft aan de vader om het kind te mogen erkennen moet je naar de rechter toe. De rechter kan vervangende toestemming geven tot de erkenning. Namens jou moet dan een verzoekschrift worden ingediend en dit verzoekschrift kan ik voor je maken.

 

Indien de verwekker van uw kind, uw kind niet wil erkennen kan het vaderschap van uw kind worden vastgesteld en dit moet via de rechter geregeld worden. Hiervoor kan ik een verzoek opstellen en je bij de procedure bijstaan, Het kan ook voorkomen dat de juridische vader niet de biologische vader is. Dit is het geval als het kind tijdens het huwelijk is geboren maar de man is niet de vader van het kind. Dan moet de ontkenning van het vaderschap via de rechter geregeld worden. Ook hiervoor moet een verzoekschrift worden opgesteld en dit doe ik voor je. Tijdens de mondelinge behandeling op de rechtbank sta ik je bij.

 

Naamswijziging

Soms komt het voor dat na de geboorte van je kind bij de ambtenaar van de burgerlijke stand niet de juiste namen zijn doorgegeven. Of het komt voor dat de ambtenaar niet de juiste namen heeft genoteerd en dat dit pas later wordt opgemerkt. Je wilt dan de voornaam van je kind wijzigen.

 

Het kan ook voorkomen dat je je eigen voornaam wilt wijzigen. Om dit te regelen moet er een verzoek bij de rechtbank worden ingediend. Hiervoor heb je een advocaat nodig en ik kan het verzoek voor je opstellen.

 

Het komt ook voor dat de achternaam gewijzigd moet worden. Het kan dan om de wijziging van je eigen achternaam gaan en dit wordt geregeld bij Justis. Of de achternaam van je kind ook bij Justis geregeld kan worden of dat het via een verzoekschrift bij de rechtbank moet, ligt aan de omstandigheden van jouw geval. Deze omstandigheden nemen we samen door en dan kan ik je adviseren wat er moet gebeuren om de naamswijziging te krijgen. Indien nodig stel ik een verzoekschrift voor je op,

 

Pensioen

Indien het in het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde ouderdomspensioen verdeeld moet worden, moet je nagaan hoe je dit wilt regelen. Het kan ook zijn dat je in het verleden bent gescheiden en dat het pensioen niet is verdeeld. Je ex-partner bereikt de pensioengerechtigde leeftijd en je wilt het aan jou toekomende deel van het ouderdomspensioen ontvangen. Hier kan ik je bij helpen door de ex-partner aan te schrijven en te regelen dat jij het jouw toekomende deel van het pensioen gaat ontvangen. Indien een regeling niet mogelijk is, zal ik een procedure opstarten om te zorgen dat jij het jouw toekomende deel van het pensioen gaat ontvangen.

 

Second opinion tijdens een mediation of procedure

Je zit samen bij een mediator en je staat op het punt om een convenant te tekenen waarin alle afspraken zijn opgenomen. Veel mensen hebben er dan behoefte aan om deze afspraken nog door een eigen advocaat te laten beoordelen. Het is ook mogelijk dat je een eigen advocaat hebt maar dat je soms toch behoefte hebt om de zaak aan een andere advocaat voor te leggen. Dit noemen we een second opinion. Ook hiervoor kun je bij mij terecht.

Share by: