Partneralimentatie


Partneralimentatie

Na een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap heeft de wet bepaald dat er een bijdrage in de kosten van levensonderhoud van de ex-partner betaald moet worden. Tot 1 januari 2020 moest er gedurende maximaal 12 jaar na de inschrijving van de echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap partneralimentatie worden voldaan. Met ingang van 1 januari 2020 is deze maximale termijn van 12 jaar teruggebracht naar de helft van de duur van het huwelijk met een maximumtermijn van 5 jaar. Er 3 uitzonderingen op deze regel namelijk:

1: als de kinderen jonger dan 12 jaar zijn, moet er partneralimentatie voldaan worden tot het jongste kind 12 jaar is;

2: als het huwelijk minimaal 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde binnen 10 jaar recht krijgt op AOW moet er alimentatie worden voldaan tot de alimentatiegerechtigde AOW krijgt;

3: als het huwelijk minimaal 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde is geboren op of vóór 1 januari 1970 en deze krijgt pas over meer dan 10 jaar AOW,moet er gedurende 10 jaar alimentatie worden voldaan.


De hoogte van de partneralimentatie wordt bepaald aan de hand van de behoefte en de draagkracht. Ook nu wordt de behoefte aan partneralimentatie bepaald aan de hand van het gezamenlijk nettoinkomen ten tijde van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Daarna wordt berekend of de partner met het hoogste inkomen een bijdrage voor de partner met het laagste inkomen kan voldoen. Deze berekeningen stel ik op aan de hand van het inkomen in het huwelijk of geregistreerd partnerschap. In de berekening houd ik ook rekening met de lasten. Je moet dan denken aan de woonlast, reiskosten woon- werkverkeer, premie ziektekostenverzekering, aflossing van schulden, bijdrage voor de kinderen etc. Deze berekeningen zijn ingewikkeld. Ik leg de berekening duidelijk aan je uit zodat je begrijpt hoe de bijdrage tot stand is gekomen. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de vraag of de partner in staat is om meer te werken. Door meer te werken kan de partner mogelijk geheel in de eigen behoefte voorzien. Dan is er geen aanspraak meer op partneralimentatie.


Partneralimentatie eindigt bij het opnieuw trouwen of als de ex-partner gaat samenwonen met een ander als het ware gehuwd. Als de ex-partner hertrouwt, is dat duidelijk. Maar wanneer woont de ex-partner samen als het ware gehuwd? Daar zijn criteria voor en die bekijken we samen indien je het idee hebt dat je ex-partner samenwoont als het ware gehuwd maar nog steeds aanspraak maakt op de partneralimentatie. 

Ik kan me voorstellen dat je nog vragen hebt na het lezen van deze informatie. Neem dan gerust contact op. Ook als je een alimentatieberekening nodig hebt of hulp bij het maken van (nieuwe) afspraken met je ex-partner. Samen komen we tot een goede en passende oplossing.

Share by: