Echtscheiding en ontbinding geregistreerd partnerschap


Je wilt niet verder met jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Of je partner wil dat niet. Dan volgt er een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Dat zorgt voor veel emoties, terwijl je ook nog van alles moet regelen. Hieronder vind je informatie over een echtscheiding of ontbinding van geregistreerd partnerschap. Ook leg ik uit hoe ik je hierbij kan helpen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op.

Echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap

Bij een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap moet er veel geregeld worden. In deze periode komt er veel op je af en soms overzie je niet waar je nog allemaal aan moet denken. Ik heb het overzicht en ik informeer je over alle zaken die bij jouw echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap komen kijken. Tevens praten we over de mogelijkheden hoe zaken opgelost kunnen worden.Doordat je goed bent geïnformeerd kun je beslissen over waar jij in jouw geval voor wilt gaan. Er moeten afspraken komen over de zorg voor de kinderen en de bijdrage voor de kinderen. Deze afspraken nemen we op in het ouderschapsplan. Ook moeten er afspraken gemaakt worden over de partneralimentatie, de verdeling van de echtelijke woning en de inboedel en het pensioen. Deze afspraken nemen we op in een convenant. 


De gevolgen van de echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen via een mediation geregeld worden. Indien dit niet mogelijk is, sta ik je als jouw advocaat bij. Ik kom dan op voor jouw wensen en jouw belangen. Ik probeer dan te overleggen met de wederpartij of zijn of haar advocaat. Indien het niet mogelijk blijkt om in overleg afspraken te maken over alles dat geregeld moet worden, moet de zaak aan de rechter worden voorgelegd. 

Naar de rechter via een advocaat

Een rechter moet de echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap, als er kinderen zijn, uitspreken. Dat kan alleen als een advocaat hiervoor een verzoekschrift indient bij de rechtbank. Dat kan ik voor je doen.

Verzoekschrift

De advocaat maakt het verzoekschrift als jij hierom vraagt of als je partner dat doet. In het verzoekschrift vraag je de scheiding of ontbinding aan. Ook staat in het verzoekschrift hoe alles wordt geregeld rondom de kinderen en de financiën. Denk bijvoorbeeld aan bij wie de kinderen gaan wonen, hoe de zorg voor de kinderen is verdeeld en of er een bijdrage voor de kinderen of de ex-partner wordt betaald. Alleafspraken rondom de kinderen worden opgenomen in een ouderschapsplan. Je kunt ook de verdeling van de gezamenlijke boedel aan de rechter voorleggen. Je vraagt dan om een verdeling van bijvoorbeeld de woning, bankrekeningen, inboedel en auto’s. Als je mij vraagt om een verzoekschrift in te dienen, bespreken we vooraf wat voor jou en de kinderen een goede en passende regeling is. Ook bekijken we je financiële situatie.

Verweerschrift

Als het verzoekschrift naar de rechter is gestuurd, kan de andere partner een verweerschrift indienen. In het verweerschrift staat wat de partner vindt van de voorstellen in het verzoekschrift. Een verweerschrift kan alleen een advocaat bij de rechtbank indienen. Ik kan zo'n verweerschrift voor je opstellen. 

Mondelinge behandeling

Als alle schriftelijke stukken bij de rechter zijn, laat de rechtbank weten wanneer de echtscheiding of ontbinding mondeling kan worden besproken. We gaan samen naar de mondelinge behandeling. Bij de zitting vertel ik de rechter wat jouw standpunt is en wat de redenen daarvoor zijn. Ik spreek dus namens jou en in jouw belang.

Beschikking

Na de zitting volgt de beschikking. Dit is de uitspraak van de rechter waarin hij of zij beslist over de echtscheiding of ontbinding en de regelingen en verdelingen die daarbij horen. Meestal komt de beschikking zo'n vier weken na de zitting. De beschikking moet nog worden ingeschreven in de gemeente waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap, plaatsvond. Pas dan ben je officieel gescheiden.

Samen afspraken maken

Bij een echtscheiding of ontbinding van een partnerschap zit er veel tijd tussen het indienen van het verzoekschrift en de uiteindelijke inschrijving bij de gemeente. Die tijd kunnen we wederom gebruiken om de regelingen rondom de kinderen en financiën in overleg met je ex-partner en zijn of haar advocaat af te spreken. Als je het samen eens bent over de afspraken, hoeft de rechter niet meer zelf te beslissen. Ik kan je helpen om samen tot afspraken te komen.

Ik kan me voorstellen dat je nog vragen hebt na het lezen van deze informatie. Neem dan gerust contact op. Ook als je een verzoekschrift of verweerschrift nodig hebt of hulp bij het maken van afspraken met je ex-partner. Samen komen we tot een goede en passende oplossing.

Wat mijn cliënten zeggen


“Marthe Ceelen heeft mij bijna 7 jaar bijgestaan in mijn echtscheidingsprocedure en nadien nog omgangskwesties en alimentatiekwestie. Ik heb heel veel steun en advies van haar gehad. Ze was erg betrokken, vooral ook lettend op de kinderen. Ik kan haar iedereen aanraden.”


Elsbeth uit Winterswijk (echtscheiding, omgangszaken en alimentatiezaak)

Share by: